2015. március 22., vasárnap

Cica nyelv :)

Cicahangok és jelentéseik: így kommunikálnak a macskák

Akinek már volt vagy van cicája, az bizonyára már ismeri ezeket a jeleket. Aki viszont a macskanyelvből még nem vett leckéket, annak íme egy gyorstalpaló.
undefined
Ahogy az emberek, úgy az állatok nagy része is különböző hangok segítségével kommunikál egymással. Ez alól a macskák sem kivételek: egy rakás furábbnál furább hangot használnak, hogy egyfelől fajtársaikkal, más felől gazdijaikkal "beszélgessenek". Az már csak rajtunk múlik, hogy vesszük-e a fáradságot, hogy megértsük őket, vagy elintézzük annyival a mondanivalójukat, hogy jajj, de cuki! :)
Nyávogás
Ha huzamosabb ideig voltál már cicával összezárva, akkor észre vehetted, hogy többféle miaú hagyja el a száját. A macskák nyávogással fejezik ki, ha éhesek (sok cica csak meghallja a konzervnyitó hangját, és már ordítva rohan a konyha felé!), ha elégedetlenek, ha boldogok, ha azt akarják, hogy simogasd... Neked, mint gazdinak az a feladatod, hogy odafigyelj a kis kedvenced hangjára, és dekódolt a különböző üzeneteket. Ehhez persze kell egy kis idő, de ha eleget foglalkozol a macsival, simán menni fog!
A videón látható cicák is a kajára várnak, és bár nyilván jól vannak tartva, azért hisztiznek egy sort, hogy végre megkapják a finom falatokat.

Dorombolás
Alapvetően ez a megnyugtató cuki hang az elégedettség, a nyugalom és a boldogság jele. De a cicák használják még két másik dologra is, amire jól teszed, ha alaposan odafigyelsz. A macskák ugyanis bizonyos helyzetekben akkor is dorombolnak, ha félnek - ha egy félénk cicát felkapsz az öledbe, ne legyél biztos abban, hogy tényleg örül annak, hogy felmarkoltad! Egyes esetekben pedig a dorombolást öngyógyító jelleggel használják. Például egy anyacica is dorombol ellés közben, pedig nyilván nem kellemes kitolnia magából azt az átlag 5-6 kiscicát.
Ez a cicus nyilvánvalóan boldog, és pont azért dorombol, mert nagyon tetszik neki, hogy a gazdija szeretgeti őt.

Csicsergés
A csicsergésnél nehéz jobb szót találni arra az édes hangra, ami valahol a dorombolás és a nyávogás közt van. Ha voltatok már anyamacska és kölykök közelében, bizonyára ismerős a hang, a mamacica ugyanis így hívja magához a kicsiket, ha szoptatni akarja őket, vagy csak idegesíti, hogy elmásztak jobbra-balra. A felnőtt cicusok pedig egyrészt így köszöntik a gazdijukat, és ezzel a csicsergéssel adnak hangot annak is, ha azt szeretnék, hogy foglalkozzanak velük akár simogatással, akár játékkal.
Ez a cica is folyamatos simit követel - epic cuki!

Morgás
A macskák az ember számára röhejesnek tűnő hangok kíséretében morognak, ha félnek, ha idegesek, vagy ha a területüket akarják védelmezni. Ha rád morog a macska, ne kezdd el szerencsétlent még jobban hergelni - inkább engedd, hogy lenyugodjon.
Ezt a videót tutira mindannyian ismeritek - a területi harci morgás egyik ékes példája. :)

Cserregés
Az izgatottságot vagy frusztrációt is egy rettentően aranyos hang kísér. Némelyik cicánál olyan ez, mintha mekegne, másoknál ugatásra hasonlít, egyes macskák pedig szinte ugatva adják ki ezt a hangot. Ha ilyesmit hallasz, a cicusod vagy izgatott, vagy izgatott és ezzel együtt frusztrált, mert meglátott valamit, ami túl messze van ahhoz, hogy elkapja.
  
Fújtatás
Ha ezt a hangot hallod, akkor szegény macsek már teljesen ki van borulva, úgyhogy ha morogva rád fúj, akkor hagyd békén, ha pedig egy másik állatra, akkor azt az állatot valahogy távolítsd el a közeléből, mielőtt szívrohamot kap.

Üvöltve nyivákolás
A brutál hangerő és a kétségbeesés egyetlen dolgot jelent: a cica tüzel, és nagyon szeretne hemperegni egy ellenkező nemű fajtárssal. Vagy épp teljesen ki van akadva amiatt, hogy fürdeni kell. :P


A hangok mellett persze fontos odafigyelni a cica testtartására - főleg a füleire és a farkára. Könnyedén megértheted, mit akar, csak egy kis odafigyelés kell hozzá. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése