2015. március 10., kedd

Házi kedvencek hőstettei



A kutya, aki megmentette kisgazdája életét!

Ma már egészen hétköznapi, normális életet élhetnek a cukorbetegek is, de vannak esetek, amikor életmentő lehet a segítség. A hatéves kislány remekül érezte magát, önfeledten bulizott egy szórakozóhelyen - közben pedig senki sem sejtette, hogy élete veszélyben van! A kis Rebeccát Shirley, a golden labrador mentette meg, aki szaglásával segít megelőzni, hogy a cukorbetegek kómába essenek.

A hatéves Rebecca Farrar nem is sejtette, hogy életveszélyben van. Egy gyerekzsúron önfeledten táncolt és bulizott barátaival, és észre sem vette, hogy kómaközeli állapotban van. Édesanyja, Claire sem gondolta, hogy baj van, mivel kislánya egészséges és kipirult volt, nem pedig sápadt, ami a roham legfontosabb előjele lett volna.

A kislány vércukor-szintje rohamosan zuhant, ami kómához, sőt halálhoz is vezethetett volna, ám Shirley-nek köszönhetően még a mentőt sem kellett kihívni a lányhoz.

Rebecca négy héttel korábban kapta a labradort, aki egyike azon nyolc kutyának, akiket arra képeztek ki, hogy felismerjék az úgynevezett hipoglikémiát - vagyis az alacsony vércukorszintet - és figyelmeztessék a családot.

"A rengeteg zaj és idegen illat ellenére Shirley felismerte a bajt, azonnal bemászott az asztal alá, és odahozta nekem Rebecca vércukorszint-mérőjét" - mesélte az édesanya.

"És tényleg, annyira alacsony volt a vércukra, hogy az összeesés határán állt."
Shirley figyelmeztetésének köszönhetően Claire még időben fel tudta turbózni kislánya vércukrát egy kis szénhidráttal, így még a mentőt sem kellett kihívni. A kutyus még csak pár hete volt a családnál, és már életet mentett.

A kutyákat már évek óta használják az egészségügyben, hogy siket vagy vak embereknek segítsenek, de csupán 2004-ben fedezték felm hogy más betegségekben is nagy segítséget jelenthetnek - nevezetesen, hogy a vizeletből kiszagolják, ha az embernek húgyhólyag-rákja van. A felfedezés óta folyamatosan kutatták, hogy milyen más betegségek felismerésére lennének alkalmasak az állatok, és mint kiderült, a kutyák képesek az alacsony és a magas vércukorszint kiszagolására is.

Az állatok kifinomult szaglásuknak köszönhetően felismerik a vércukorszint-változásokat az izzadságon keresztül. Elméletben minden kutya képes erre, és bármelyik kiképezhető, hogy jelezzen.

Shirley érkezése a családba rettentően sokat segített. Claire elmondta, hogy nagyon nehéz időket élt; otthagyta állását, és szinte sosem aludt, mert félt, hogy kislányának valami baja esik.

"Fel kellett adnom a munkámat, mert midig készenlétben kellett állnom, ha esetleg az iskolából hívtak, hogy Rebecca rosszul van. És éveken keresztül alig aludtam éjszaka, mert attól tartottam, hogy kómába esik, és én nem leszek ott, hogy segítsek. Bármikor belehalhat a betegségébe."
Így amikor Rebecca nagymamája látott egy hirdetést az újságban ezekről a speciálisan kiképzett kutyákról, a család kapva kapott az alkalmon.

"Nem gondoltam, hogy Shirley így megváltoztatja az életünket. Amióta velünk van, Rebeccának nem voltak rohamai. Aranyat ér!"- áradozott Claire.
De nemcsak a kutyák képesek figyelmeztetni a vércukorszint-változásra. Létezik egy tetoválás is, amely színváltozással jelzi, ha baj van. Olyan speciális anyagból készül, amely felszívja a bőr alatt található glükózt; így ha a szint emelkedik, a tetkó besárgul, ha pedig csökken, akkor narancssárgává válik.

Azoknak pedig, akik nem szeretnék, hogy látható legyen rajtuk a tetoválás, kifejlesztettek egy olyan változatot, amelyet csak egy speciális kamerával lehet látni. Így bármikor mérhetik saját vércukorszintjüket anélkül, hogy közszemlére kéne tenniük a dolgot.
Kommentek
11
TÖBB 100 ÉLETET MENTETT MEG EGY KUTYA



Daisyt, a tízéves labrador szukát eredetileg süketek segítésére képezték ki, később azonban más feladatokat kapott. Brit kutatók ugyanis felfedezték, hogy az ebek képesek kiszagolni a tumorsejteket. A szakemberek először azt vették észre, hogy a négylábúak felismerik a húgyhólyagrákban szenvedők vizeletéből származótumorsejteket, mostanra azonban arra is fény derült: kedvenceink az emberi bőr- vagy mell daganatot is kiszimatolják. Daisyt így arra tanították be, hogy jelezze, ha rákos sejteket érez a betegeken.





A tehetséges aranyszínű labrador, Daisy, különleges szimatának köszönhetően már 551 ember életét, többek között gazdája életét is megmenthette.


„Daisy viselkedése velem szemben egyik napról a másikra változott meg. Először arra figyeltem fel, hogy a mancsát folyton a mellkasomra rakja, majd később az orrával kezdett bökdösni. Valahányszor lelöktem őt magamról, mindig visszajött” – mondta a kutya gazdája Claire, aki elárulta, kutyája különös viselkedésének köszönhetően jobban odafigyelt magára.


„Néhány héttel később épp zuhanyoztam, amikor a mellemben észrevettem egy aprócska csomót. Legfeljebb egy borsszem nagyságú lehetett, én mégis azonnal orvoshoz rohantam vele.” Az ezt követő vizsgálatok kimutatták, hogy Claire-nek kezdődő mellrákja van. „Elképesztő szerencsém volt, hiszen a korai diagnózisnak köszönhetően már jóval azelőtt megoperáltak, hogy a rák tovább terjedhetett volna” – mondta az asszony.


1



A tízéves labrador azonban nem csak gazdáját, de további 551 embert mentett meg különleges szimatának köszönhetően. Hihetetlen, de Daisy orra 93 százalékos pontossággal meg tudja állapítani, hogy valakiben vannak-e rákos sejtek, vagy sincsenek. Daisyt, aki jelenleg egy 12 kutyából álló csapat kiképzésében segédkezik, nagyszerű eredményei miatt a közelmúltban ki is tüntették.


3
4
Daisy a kitüntetésén Károly hercegékkel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése